BEDEN: 36-38. Büyük beden için ölçüler parantez içindedir.

Kullanılan örgüler:
Düz örgü – Haroşa örgü

Yapılışı:

Örnek: Örgü şişine yardımcı iplikle 50 ilmek atarak, 1 sıra düz örgü örün. 2. sıradan itibaren, esas örgü ipliği ile 6 sıra düz örgü örün. Sonra örgü başındaki yardımcı iplikle örülen kısmı ayırarak, açık kalan ilmekleri yardımcı bir şişe geçirin. Böylece örgünün iki ucunda 50-50 ilmek ve 2 şiş olacaktır. Örgüyü düz örgü yüzde gelecek şekilde ikiye katlayarak, iki şişin ucunu yan yana getirin. 1. şişteki 1. ilmeği düz örün. Sonra 2. şişteki 1. ilmeği düz örün. 1. şişe dönerek 2. ilmeği düz örün. 2. şişteki 2. ilmeği düz örün. Bu şekilde örerek sırayı tamamlayın. Sıra sonunda şişte toplam 100 ilmek oluşacaktır. 2. sırayı ters örerek tamamlayın.

Arka: 5 numara örgü şişine yardımcı iplikle 52 (55) ilmek atın. Yukarıda verilen yuvarlak uç başlama açıklamasını takip ederek uygulayın. Sonra 1. sıradan itibaren verilen motif şemasını takip ederek örgüye devam edin. Örgü boyu desenli örgüden itibaren 12 cm. – 40 sıra olduğu zaman, bütün ilmekler üzerinden düz örgü örerek örgüye devam edin. Örgü boyu düz örgü başlama noktasından itibaren 18 cm. – 62 sıra uzunluğa ulaştığı zaman, koltuk kesimi için iki kenardan her 2. sırada 25 (27) kere 1 ilmek keserek örgüye devam edin. Örgü boyu koltuk kesiminden itibaren 6 cm. – 20 sıra olduğu zaman, arka yaka için örgü ortasından 6 (8) ilmeği bir kerede kesin. Sağ tarafı beklemeye alın. Sol taraf arka yaka için ortadan kenara doğru sonraki her 2. sırada 1 kere 3, 8 (6) kere 2 ve 5 (7) kere 1 ilmek keserek örgüye devam edin. Örgü boyu koltuk kesiminden itibaren 15 cm. – 50 sıra (16 cm. – 54) sıra olduğu zaman ilmekler de bitmiş olacaktır. Aynı işlemleri ters uygulayarak beklemede olan sağ tarafı da örün.
Ön: Arkada uygulanan işlemleri aynen tekrarlayarak önü örün.

Kol: İkisi de aynı şekilde örülecek.
5 numara örgü şişine yardımcı iplikle 41 (43) ilmek atın. Yukarıda verilen yuvarlak uç başlama açıklamasını takip ederek uygulayın. Sonra 1. sıradan itibaren verilen motif şemasını takip ederek örgüye devam edin. Aynı zamanda kol şeklini verebilmek için iki kenardan her 4. sırada 5 kere 1 ilmek arttırarak örgüye devam edin. Örgü boyu desenli örgüden itibaren 7 cm. – 24 sıra olduğu zaman kol kesimi için iki kenardan her 2. sırada 25 (27) kere 1 ilmek keserek örgüye devam edin. Örgü boyu kol kesiminden itibaren 15 cm. – 50 sıra (16 cm. – 54 ) sıra olduğu zaman şişte kalan 42 ilmeği bir kerede kesin.

Bitirme: Örgü parçalarını ölçüleriyle sabitleyip nemli bezle örterek kurumaya bırakın. Yan dikişleri ve kol alt dikişlerini birleştirin. Kolları yerlerine takın. Yaka bantı için sağ arka kol dikişinden başlayarak, yaka kenarından eşit aralıklar, arkada 60 (62), sol kolda 40, önde 60 (62) ve sağ kalan 40 ilmeği alın. 5 numara yuvarlak örgü şişine geçirin. Toplam 200 (204) ilmek üzerinden yuvarlak sıralar halinde 3 sıra haroşa örgü örerek bütün ilmekleri bir kerede kesin.

bluz-şema1 bluz-şema2 bluz-şema1 bluz