Makina ile nakış işleme, dikiş makinesi iğnesinin geliştirilmesi ile olanak kazanan yeni bir yöntemdir. Dikiş makinasi ile, el ile işlenen nakışların benzerleri çok çabuk olarak yapılabildiği gibi, yalnızca makineye özgü değişik işleme türleri de gerçekleştirilebilir.
Bu konuda, doku ve görünüm açısından başarılı işlemeler yapabilmeniz tümüyle makinenizi kullanma yeteneğinize bağlıdır. Resimde gördüğünüz masa örtüsü, makine ile nakış işlemek için iyi bir çalışma olacağı gibi, desenlerin basit olması ve yalnızca zig zag işleme ile yaratılabilmesinden ötürü yeni başlayanlar için çok uyumludur. Önce, tabak desenlerini nasıl yerleştireceğinizi saptayıp, kumaşınızı katlayıp, terzi tebeşiri ile desen yerlerini işaretleyin.
Katladığınız kumaşın her bölümüne bir tabak ve çatal, bıçaklarım yerleştirip terzi tebeşiri ile çevrelerini çizin. Ya da kartondan keseceğiniz kalıplan kullanın. Karşıt renkte iplikle, makineye çekin.

makina-nakisi-nasil-yapilir-makina-nakisi-yapma-teknigi

 

Makinede nakış işleme otomatik ve serbest olarak ikiye ayrılır. Otomatik işleme yalnızca makinenin çıkarabileceği örnek sayısına bağlıdır. Tüm yapacağınız, makineyi ayarlayıp kumaşı iğnenin altından geçirmek olacaktır.
Serbest makine nakışında ise, düz ve zigzag olmak üzere ancak iki basit makine dikişini kullanabilirsiniz. Ortaya çıkan sonuç, sizin becerinizi belirler. Kumaşı makinenizin iğnesi altında rahatça ve dilediğinizce çevirebilmeniz, normal dikişte de kumaşınızı tutan ayakla, ipliği düzenli veren dişlere bağlıdır. (Bunun ayarı her dikiş makinesinde değişiktir ve makinenizin broşüründe gösterilmiştir.) Kumaş daha önce anlatıldığı biçimde bir kasnağa takılır. Bu işlem, siz klımaşı dilediğiniz yöne yöneltirken, üst ipliğin işleme türüne göre yavaş ya da çabuk bir biçimde alt ipliği kapması için gerekli gerginliği sağlar. El işlemesi ile makine işlemesi kıyaslandığında, makine nakışlarında kısıtlanan yalnızca iplik türüdür.
El ile yaptığınız işlemelerde her tür ipliği kullanırken makine nakışlarında tek tür ipliğe bağlı kalmak zorunluğundasınız. Üste taktığınız iplik alttakinden değişik bir renkteyse ve üst iplik biraz sıkıysa, alttakini işinizin üst tarafına çekerek, renk düzeninizin değişmesini yol açar.
Biraz kalınca bir iplikle makinede nakış işlemeniz gerektiğinde, ipliği masuraya elinizle sarar ve işinizin yüz tarafı alta gelecek biçimde işlemenizi sürdürerek, kalın ipliğin işinizin yüz tarafında kalmasını sağlamış olursunuz.
Bebekler: Gördüğünüz bebekler boş olarak yapılabildiği gibi içlerine  pamuk da doldurulabilir.makine-nakis-yontemi