ŞAPKA

52 ilmek ile başlanır. 3 sıra haraşo örüldükten sonra 13 ilmekte bir 1 ilmek arttırılarak 56 ilmeğe ulaşılır. Sonraki sırada 1 ters, * 6 düz, 2 ters * dan tekrar (6 defa) ,6 düz, 1 ters olmak üzere desen döşenir. (Dönüş sıraları ters olarak örülür)

6 düz ilmek, 6 sırada burulan, 3/3 saç örgü olarak devam ederken, her gidiş sırasında 2’şer ters ilmek, 1 ‘er ilmek arttırılır (başlangıcından, 8 defa). 10 ilmeğe ulaşılınca, bir gidiş sırası arttırma yapılmadan örülür ve bir sonraki gidiş sırasında eksiltmeler başlar.

Bu sefer 10 ters ilmek her gidiş sırasında 1 ‘er ilmek eksiltir. Eksiltmeler hiç ters ilmek kalmayıncaya kadar devam eder. (10 ilmeklikters kümelerin bitimlerinden) Şişte sadece 7 grupluk saç örgüsü ve her iki baştaki dikiş için ayrılan 1 ‘er ilmek olmak üzere toplam 44 ilmek kaldığında, ilmeklerin arasından tığ ile geçirilen yün, çekilerek tepe oluşturulur ve arka dikiş yapılarak şapka bitirilir.

YAKA

26 ilmek ile başlanır ve şu şekilde desen döşenir: 8 ilmek karışık desen, 10 ilmek düz (16 sırada bir burulan 5 /5 saç örgü için), 8 ilmek karışık desen. Başlangıçtan 6 sıra sonra 4. (B) ve 23. (A) ilmeklerde 1’er nohut yapılır. 70 cm.lik yaka tamamlanmadan 4 sıra önce (yaklaşık 65. cm.de) 6. ilmeğe de (C) nohut uygulanır. (B ve C noktaları aşağıda kalmak üzere, yaka takıldığında, A noktasındaki nohut D köşesindeki ilmekler arasından geçirilerek düğme gibi kullanılabilir.

bere şema bere yaka şema